Monday, 2 May 2016

Japanese cotton cheese cake

Bahan-bahan:

5 keping cheesedale
2 sb butter
1/2 cup susu segar
6 biji telur
Esen vanila
1 cup gula
1 cup tepung gandum
2 sb tepung jagung
1 sk baking powder

Cara-cara:

1. Pertama sekali, masukkan cheesedale, butter dan susu ke dalam periuk. Masak guna api perlahan hingga cair dan sebati. 
2. Asingkan telur putih dan telur kuning. Telur putih tu letak dalam bowl mixer ye. 
3. Ayakkan tepung gandum bersama tepung jagung, dan baking powder. 
4. Masukkan esen vanila dan gula ke dalam adunan kuning telur dan pukul hingga sebati dan kembang. Kemudian masukkan tepung dan kacau hingga sebati. 
5. Masukkan adunan cheese yang dimasak tadi ke dalam adunan telur kuning. Kacau hingga rata. 
6. Pukul putih telur dengan kelajuan maximum sehingga bertanduk (meringue, Kalau terbalikkan, adunan tak jatuh)
7. Masukkan meringue ke sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur kuning dan cheese tadi dan kaup balik menggunakan spatula. 
8. Panaskan oven 160c dan bakar adunan menggunakan double boil (Air dibawah) selama 60 minit. 

                                         
                             Adunan kuning telur yang dah dicampur adunan cheese

                                          
                                                                    Meringue

                                          
                                                   Adunan kek sebelum dibakar

                                           
                                                             Dah siap dibakar!!

                 
                                                                    Nyummmmms

No comments:

Post a Comment

Seoul 2013

Seoul 2013