Thursday, 9 July 2015

resepi Samperit Susu

haiii assalamualaikum.
hari ni dah 23 Ramadhan. wah cepat je masa berlalu....

hmmm... hari ni rasa nak share resepi biskut samperit susu atau dengan nama lain, biskut bangkit bunga!


resepi ni turun temurun dari aku kecik lagi tau :)



bahan-bahan:

250g butter
250g atau 1/2 tin susu pekat
100g tepung ubi (penting untuk struktur biskut)
400g tepung jagung (just nice untuk picit dalam acuan)
1 sudu esen vanilla

cara-cara:

1. Kacau butter dan susu pekat guna spatula atau senduk kayu hingga sebati. tak payah guna mixer okay! nanti biskut kembang.
2. masukkan tepung yang telah diayak dan esen vanilla. uli guna tangan hingga menjadi doh yang sebati.
3. Ikut kreativiti masing2, asingkan dan bahagi kepada warna yang disukai. then terap ikut acuan samperit.
4. Bakar selama 15 minit suhu 150c api atas dan bawah ye.



No comments:

Post a Comment

Seoul 2013

Seoul 2013