siapa suka makan lasagna angkat tangan?!
kita genggg!!
haaa kalau beli kat kedai mahal sangat kan? bekas kecik je dah belas2 ringgit.. xsedap sangat pulak tu.. xcukup cheese la, xcukup lauk la..
buat sendiri lagi puas hati..
ok ni antara barang2 yang diperlukan:
yang paaaaaalingg penting kena ada kepingan lasagna dulu.. tak kisah la brand apa asalkan halal..
(tapi kalau nak buat homemade pun boleh)
resepi doh pasta:
2 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
sedikit garam
uli doh hingga sebati dan canaikan ikut saiz yang diingini.
bahan-bahan untuk inti:
Inti daging/ayam:
2 ulas bawang putih
sebiji bwg besar
ayam/daging kisar 400g (satu paket)
sos spageti satu botol
satu tin cendawan butang *option
sos cili
garam
blackpepper and oregano
sosej *option
Cara-cara membuat inti:
1. Tumis bawang sehingga naik bau
1. Tumis bawang sehingga naik bau
2. Masukkan daging/ayam kisar sehingga masak.
3. Tuang sos spageti, kacau2 sampai sebati then masukkan sosej/cendawan butang.
4. Letak secubit garam dan serbuk blackpepper, oregano secukup rasa.
4. Letak secubit garam dan serbuk blackpepper, oregano secukup rasa.
1. Cairkan (4 sudu butter) then masukkan (5 sudu tepung gandum). Kacau sehingga sebati. Guna api kecil.
2. Lepastu masukkan (500ml susu full cream/fresh milk) then kacau2.
2. Lepastu masukkan (500ml susu full cream/fresh milk) then kacau2.
3. Masukkan (6 keping cheesedale) atau (3/4 cheddar cheese, tapi aku letak seketul je terus) dan (garam) secukup rasa. Kacau hingga masak dan sebati.
Cara-cara melapis lasagna:
Kalau nak lagi sedap tabur lagi cheese parmesan (xde pun xpe).
Then ulang balik stat letak kepingan lasagna tu sampai tabur cheese.
Pastu bila siap lapis bakar dalam oven api atas n bawah suhu 180c dlm 30-35 minit. Depend on oven gak. Kena tgok ah, kalau nmpak cheese koko2 dah sikit da msak la tu :)
No comments:
Post a Comment